B-bis architecten creëert ongedwongen werksfeer bij PSLab

B-bis architecten creëert ongedwongen werksfeer bij PSLab

intsite | B-bis architecten creëert ongedwongen werksfeer bij PSLab
  •   09 mrt 2021
  • Niels Rouvrois

© Ilse Liekens

Voor de realisatie van een kantoor en atelieromgeving deed het lichtdesignbedrijf PSLab een beroep op specialist in interieurinrichting Nobhill, studiebureau Util en architectenbureau B-bis architecten. “De bouwheer wenste een ongedwongen sfeer van atelier en werkruimte om klanten te ontvangen en tegelijkertijd het DNA van het bedrijf te tonen”, vertelt Laura Bonne van B-bis architecten.

Het concept vertrekt van de bestaande ruimte, een oude kolenopslagplaats die gespaard bleef van de nieuwbouwwoede op Antwerpen-Zuid. Het is een restant van de periode waarin de dokken op Antwerpen-Zuid nog effectief gebruikt werden als haven. De bestaande hangaar kreeg bij de bouw van de nieuwbouwappartementen in de buurt een bijzondere stalen steunconstructie. Laura Bonne: “Daardoor kregen we als vertrekpunt een oude hangaar met een wat bevreemdende stalen structuur erin. In plaats van deze weg te halen werd dit contrast tussen de oude en de nieuwe (tijdelijke) structuur de basis van ons ruimtelijk concept.”

De staalstructuur werd de basis om nieuwe werkplatformen te creëren. Laura Bonne: “Een nieuwe baksteenvloer werd toegevoegd met verschillende niveaus, die verschillende functies van ontvangst op zich nemen. De voorgevel werd ontdubbeld door een houten sas en bergruimte. Achteraan op één van de platformen kwam een wintertuin die natuurlijk licht geeft aan de ruimte. Het resultaat is een bijzondere ervaring van ruimte en licht achter een gesloten gevel, wat helemaal past bij het concept van PSLab.”

Uitstraling, ruimte en licht

De grootste uitdaging voor B-bis architecten was het creëren van een ruimte die aansluit bij het DNA van PSLab. “Een ruimtelijk concept realiseren dat de juiste uitstraling geeft aan PSLab, een plek waar bezoekers zich onmiddellijk thuis voelen op een ongedwongen manier. Dat was de uitdaging. Samen met het zorgen voor een match tussen het bestaande complex en de subtiel aangebrachte aanpassingen.”

Het eindresultaat mag er zijn. Laura Bonne: “PSLab gaat over ruimte en licht, dat is waar lichtontwerpers mee bezig zijn. De grote troef is dat achter een gesloten gevel in de straat een nieuwe mysterieuze ervaring ontstaat van licht en ruimte die conceptueel aansluit bij het product PSLab. De nieuwe wintertuin achteraan de ruimte geeft de aantrekking die de ruimte nodig had en leefbaar maakt als werkruimte van een team lichtontwerpers.”

Uitpuren en duurzaam hergebruiken

Het bestaande gebouw met baksteen, staal en hout werd verder uitgepuurd door het gebruik van baksteenvloer, een stalen structuur en een zwarthouten invulling consequent verder te zetten. “Natuurlijk licht werd toegevoegd door de glazen wintertuin achteraan de ruimte. Het is op zich al zeer duurzaam om dit gehele bebouw en de structuur te hergebruiken in plaats van af te breken. Het concept van PSLab past perfect in het bestaande, ideaal voor hergebruik. De materialen die we toevoegen zijn allemaal duurzame, natuurlijke en lokale materialen. De technieken zijn eenvoudig, met vloerverwarming en condensatieketel”, besluit Laura Bonne.