Bijna Energie Neutraal schoolgebouw met aandacht voor akoestisch binnenklimaat

Bijna Energie Neutraal schoolgebouw met aandacht voor akoestisch binnenklimaat

intsite | Bijna Energie Neutraal schoolgebouw met aandacht voor akoestisch binnenklimaat
  •   30 mrt 2021
  • Niels Rouvrois

© Print Acoustics

Meer dan een jaar nu al betrekken de 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid te Stasegem, Harelbeke. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school maar wilde omwille van het pedagogisch concept (co-teaching en klasoverschrijdende werking) vooral ook een open gebouw met grote polyvalente ruimte en grotere klasruimtes. 

De vraag van de bouwheer naar grotere (klas)ruimtes hield natuurlijk ook het risico in van veel langere nagalmtijden in die ruimtes (nagalmtijd is immers recht evenredig met het volume van een lokaal) en dus een mindere verstaanbaarheid voor leraars en leerlingen. 

AVDK Architecten Vande Kerckhove uit Heule werd de volledige ontwerpopdracht toevertrouwd . Partner architect Frederik Tomme is vertrouwd met de akoestisch absorberende decoratieve panelen van Print Acoustics By Triplaco. Voor diverse andere projecten van schoolgebouwen in Vlaanderen (Zwevezele, Blankenberge, Torhout, Kortrijk …) werden al absorberende, stoot- en krasvaste en gemakkelijk reinigbare wand- en kastdeurproducten van Print Acoustics toegepast.

Ook in Harelbeke heeft de wandenbouwer Demecoplaf, in de ingang en in de  polyvalente zaal, het innovatief akoestisch product type I (Invisible) met een toplaag van geweven vinyl toegepast in de kleur Adanna. Aan de interieurbouwer Labonorm, die het maatmeubilair produceerde en installeerde, leverde Print Acoustics de kastfronten in diverse unikleuren en houtimitaties, afgekant met een bijhorende ABS stootvaste kantenband. Deze geluidsabsorberende kastscharnierdeuren zorgen er mede voor dat de nagalmtijd in de grotere klaslokalen onder de advies norm blijft.