Vernieuwd Stadskantoor 1 Tilburg in 2021 in gebruik genomen na 3 jaar intensieve verbouwing

Vernieuwd Stadskantoor 1 Tilburg in 2021 in gebruik genomen na 3 jaar intensieve verbouwing

intsite | Vernieuwd Stadskantoor 1 Tilburg in 2021 in gebruik genomen na 3 jaar intensieve verbouwing
  •   30 nov 2021
  • Niels Rouvrois

© Print Acoustics by Triplaco

In Februari 2021 was de verbouwing van het nieuwe stadskantoor klaar. In 2018 werd het oude gebouw, een ontwerp uit de jaren 70 van Kraaivanger Architecten gestript tot op het betonnen skelet. Deze centrale kolom van 9 verdiepingen hoog werd in het nieuwe ontwerp van Dedrie architecten aangekleed met hoogwaardige en duurzame materialen (Natuursteen, glas, hout beton, gietvloeren, …) . Het stadsbestuur had ook beslist tot  investering in een Breaam Excellent Certificaat gebouw.

Voor de akoestiek werd een beroep gedaan op Print Acoustics by Triplaco. Common affairs architecten heeft in het technisch ontwerp de verdere kleur en materiaalstaat van het interieur mee bepaald. Op ieder verdiep zijn blauwe en groene zachte kleurtinten terug te vinden in combinatie met hout en aardse tinten. Voor Uni kleur werd voornamelijk geput uit de Abet Laminati collectie van Print Acoustics by Triplaco en voor houtdecoren werd een groot deel uitgevoerd in echt houtfineer Kwartier Eik, uitgeselecteerd door Dedrie Architecten in de productiehal van Decospan in Menen, België. Triplaco heeft deze selectie dan getransformeerd tot hoogwaardig absorberende Nano geperforeerde akoestische panelen Type N. Daarnaast werden de centrale kolom van de 9 verdiepingen ‘ingekast’ met gegroefde akoestische panelen type Ds van Triplaco met een toplaag houtimitatie 1396ROOT van Abet Laminati.

Technische detaillering

Het bijzondere van deze toepassing van akoestische panelen in het Stadskantoor is  de technische detaillering. Zo heeft Dedrie architecten bijvoorbeeld de layout van de Nano fineer eiken panelen in de raadzaal afgestemd op de lijnen van de parketvloeren en de lijnen van de plafondhoutsecties en raampartijen. Een hele uitdaging voor een interieurbouwer en materialenleverancier om alles op elkaar af te stemmen.

Na bezoek door Kristoff Ver Eecke, director Akoestiek Afdeling Triplaco op 27 oktober 2017 aan Common affairs Architecten in Amsterdam, heeft Menno Geenen, senior architect bij dit bureau, de technische detaillering van alle akoestisch absorberende wanden, kasten, deuren en lockerkasten voor zijn rekening genomen op basis van ontwerpen van de hoogwaardige type Ds geluidsabsorberende kastdeuren, zoals ontwikkeld door Akoestiek divisie Triplaco.

Een volledig virtuele rondgang in dit gebouw is mogelijk via de virtuele 3D tour  van het Stadskantoor Tilburg  Stadhuis Tilburg virtuele tour (thuisbekijken.nl).