Atelier Piraat lanceert eerste eigen meubelcollectie

intsite | Atelier Piraat lanceert eerste eigen meubelcollectie

Pieter Van Snick en Raf Vaerewyck (Atelier Piraat)
Atelier Piraat

Na een jarenlange focus op maatwerk en totaalprojecten in interieur vonden Raf Vaerewyck en Pieter Van Snick van Atelier Piraat de tijd rijp om een eigen meubelcollectie te lanceren. Hun lamp,  bijzettafel/kruk, wandrek, bank en tafel van de collectie PIRAAT werden van 18 tot 22 oktober voorgesteld op The Floor Is Yours, een platform voor jonge, beloftevolle ontwerpers tijdens de biënnale Interieur in Kortrijk Xpo.

Respect voor de materie en de technische grenzen ervan: de collectie PIRAAT valt op door zijn grafische karakter en soms speelse stijl. Alle stukken zijn opgebouwd vanuit vlakke, tweedimensionale platen die zijn omgezet in een ruimtelijk object. Op die manier worden ze een grafisch element, maar met een extra dimensie. “De meubelstukken zijn eigenlijk ontstaan vanuit de vragen die we kregen tijdens onze totaalprojecten. Het wandrek was de eerste toepassing van een modulair inzetbare oplossing en de lamp is daar een afleiding van”, vertelt Pieter Van Snick.

“We zijn hierbij bewust op zoek gegaan naar uitgepuurde lijnen. Ons streven naar eenvoud hebben we in deze eerste collectie heel ver doorgedreven”, vult Raf Vaerewyck aan. “We gaan ervan uit dat de stukken zeker in de smaak zullen vallen bij mensen die ambacht én zin voor detail naar waarde kunnen schatten.”

 

Eigenzinnige toets

Ambacht en tijdloosheid zijn twee woorden die de stijl van Atelier Piraat kenmerken. Tegelijk willen de jonge ontwerpers hun eigen stempel drukken. Pieter Van Snick: “Maatwerk blijft belangrijk, maar we wilden iets dat recurrent was. We werken bijna altijd voor mensen die geen vrede nemen met een standaardoplossing, en die ons de ruimte geven om ons ding te doen. Dat laatste hebben we met deze collectie trouwens zeker ook gedaan. Let wel: we richten ons zeker tot een breed publiek, maar het moet zich dan kunnen vinden in onze eigen en eigenzinnige toets. Hopelijk slagen we erin om op termijn onze geheel eigen ‘piratenstijl’ te kunnen ontwikkelen.”

 

Van Interieur naar nieuwe studio

Halfweg oktober volgde het eerste grote kennismakingsmoment voor designliefhebbers: toen worden de lamp, de kruk, het wandrek, de bank en de tafel van de collectie voorgesteld op het The Floor Is Yours-platform voor jonge, beloftevolle ontwerpers van de 26ste Biënnale Interieur in Kortrijk Xpo. In het voorjaar van 2019 opent Atelier Piraat dan weer een nieuwe studio in de Nieuwstraat in Sint-Niklaas, met een toonzaal en winkel op de gelijkvloerse verdieping, en een werkruimte en bureau daarboven.

“We kijken er erg naar uit om van daar te kunnen opereren”, verklaart Raf Vaerewyck. “Hier gaan we onze klanten op een nog professionelere manier kunnen ontvangen, kunnen we een grotere verwevenheid opbouwen met het stadsleven en zullen we natuurlijk onze collecties tonen. De toekomst brengt hopelijk een mooie afwisseling tussen fijne totaalprojecten enerzijds en nieuwe meubels en objecten ontwikkelen anderzijds. We zijn trouwens al gestart met de uitbreiding van onze collectie tableware en homeware. Op de koop toe stomen we een alternatieve collectie klaar die meer toegespitst zal zijn op bureau- en kantoortoepassingen."

 

Prijzen collectie PIRAAT:

K1/K1+ (kruk): € 129,00
W1 S/S+ (shelf): vanaf € 175,00/stuk – P (profile): vanaf € 195,00/stuk
L1/L+ (lamp): vanaf € 369,00
B1/B1+ (bank): vanaf € 649,00
T1/T1+ (tafel): vanaf € 1.650,00

Meer info: www.atelierpiraat.be