De Bovenkamer: Benoît Deneufbourg

intsite | De Bovenkamer: Benoît Deneufbourg


Benoît Deneufbourg staat sinds 2004 aan het hoofd van zijn eigen designstudio. Hij heeft een voorkeur voor eenvoudige en efficiënte oplossingen die inspireren, impact hebben en het dagelijkse leven ten goede komen. Benoît en zijn team staan altijd open voor nieuwe samenwerkingen, zowel met industriële bedrijven als met ambachtslieden of privéklanten. Zijn werk omvat verschillende disciplines – meubilair, verlichting, designobjecten, interieurinrichting en scenografie – maar wordt telkens gekenmerkt door een verregaande belangstelling voor materialen en productieprocessen. 

In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Benoît Deneufbourg.

Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest trots en waarom?
"De kapstok STICKS. Hij vat mijn ontwerpprincipes behoorlijk goed samen: eenvoud, inventiviteit, efficiëntie, het besef dat elk element een ‘raison d’être’ heeft. Vooraleer Normann Copenhagen hem opnam in de collectie stond ik zelf twee jaar lang in voor de productie. Hoewel het een product is dat al enkele jaren bestaat, prijkt STICKS nog altijd bovenaan het lijstje van de best verkochte stukken bij Normann Copenhagen."

Van welk project in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
"Flap, een bureau die ik ontworpen heb voor Mmood."

Welke buitenlandse interieurarchitecten/designers vormen voor u een grote bron van inspiratie?
"Ronan en Erwan Bouroullec, Jasper Morrison, Konstantin Grcic en uiteraard Dieter Rams."

Met welke materialen of technieken werkt u het liefst?
"Tot op heden heb ik vooral met staal en hout gewerkt, maar ik kan niet zeggen dat het mijn favoriete materialen zijn. Ik hou er immers van om nieuwe materialen en technieken te ontdekken. Onlangs ben ik bijvoorbeeld aan de slag gegaan met porselein. Ik zou meer over die unieke materie te weten willen komen en zou die kennis willen toepassen in nieuwe projecten."

Welke jonge interieurarchitect(e)/designer in België maakt momenteel veel indruk op u?
"Julien Renault."

Wat vindt u zo boeiend aan uw job? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
"Het feit dat je in elk nieuw project nieuwe zaken leert en ontdekt. Dat je dingen kan uittesten en fouten kan maken, om zo te evolueren als ontwerper. Mijn zoon is vijf jaar oud. Ik hou er enorm van om samen met hem te knutselen en te tekenen. Ik zou gelukkig zijn als hij ooit dezelfde weg bewandelt (zijn moeder is eveneens interieurarchitect), maar hij moet vooral doen waar hij zin in heeft. Er zijn nog veel andere manieren waarop je je creativiteit kan uitdrukken."

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontplooiing?
"Die met mijn levenspartner Kelly."

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was?
"Niet echt. Ik ben sindsdien enorm geëvolueerd en gegroeid."

Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
"De SM05-stoel van Pastoe."

Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur?
"Stool 60, die Alvar Aalto maakte voor Artek. Omdat het een stuk is dat geniaal is in zijn eenvoud. Stool 60 is ontworpen in 1933, maar het design is nog steeds fris en relevant."

No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject (stoel, tafel, vaas …) dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen?
"Ik ben geen echte ‘verzamelaar’ van designobjecten – zolang ze inspireren, is het goed voor mij. Maar als ik er eentje zou mogen uitkiezen zonder me zorgen te moeten maken over de prijs, dan zou dat de Porsche 911 van 1971 zijn. Om hem actief te gebruiken, weliswaar! Niet om hem zomaar uit te stallen in een garage."

Snelle vragenronde

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen interieurarchitect(e)/designer was? Architect of bloemist.
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Sint-Lukas in Brussel
Bij wie heeft u stage gelopen? Xavier Lust
Wat was de titel van uw eindwerk? Pivo Table
Favoriete muziek? Minimal house, klassiek, electro
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Ik heb niet al te veel vrije tijd. Ik hou van werken en heb dat ook nodig. De rest van mijn tijd gaat zo veel mogelijk naar mijn zoontje en mijn passie voor antiek. En wanneer het kan: een tochtje met de fiets.
Favoriete Belgische stad? Antwerpen
Favoriete Europese stad? Kopenhagen
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Disneyland ;)
Actief of passief sportbeoefenaar? Neen, enkel een beetje fietsen wanneer ik er de kans toe krijg.
Favoriete beroepsgerelateerde website? Leibal.com
Favoriete andere website? Dezeen.com