De Bovenkamer: Maarten de Ceulaer

intsite | De Bovenkamer: Maarten de Ceulaer

Maarten de Ceulaer
Teri Romkey

Geboren in 1983, een dubbel diploma op zak, een passie voor reizen, een afstudeerwerk dat de wereld rondging en fan van Aphex Twin en Twin Peaks. Maarten de Ceulaer won in 2007 de Belgian Young Designer of the Year Award, kreeg in 2012 de Henry Van de Velde Award for Young Talent en is zes jaar later nog altijd maar 35 lentes jong. Jong geweld, maar meer dan bagage genoeg om eens een kijkje te nemen in de bovenkamer van de Brusselse designer.

In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Maarten de Ceulaer

Op welke eigen gerealiseerde projecten/objecten bent u het meest trots?
Maarten de Ceulaer: “Pile of Suitcases. Het was mijn afstudeerwerk aan de Design Academy Eindhoven en ik heb een heel speciale band met dit stuk. Het was een van de eerste ontwerpen waarvan ik zelf tevreden was en vond dat alles redelijk goed zat op verschillende vlakken. Zowel qua vorm, kleur, functionaliteit, emotie, enzoverder. Het was het begin van een grote collectie en van mijn samenwerking met Ralph Baggaley, de ledermaker die alle Suitcase-stukken maakt. En het was tevens de start van de samenwerking met galerij Nilufar.”

“Ook op de Mutation Series Sofa ben ik trots. De Mutation series zijn een vrij experimentele meubelcollectie. Het ontwikkelen van de juiste vormentaal en vervolgens het uitvinden van de juiste productietechnieken om dit te realiseren was een proces waar heel veel tijd en energie is ingekropen. De Sofa was het laatste en grootste stuk van de eerste ‘batch’ die ik geproduceerd had om de collectie te lanceren. Het was een hele eer toen het opgenomen werd in de vaste collectie van het Design Museum Gent.

Van welk project/object/idee in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
“Een collectie wandarmaturen die - als alles goed gaat- tijdens Euroluce 2019 gelanceerd zal worden met een Spaans bedrijf. En een grote verlichtingscollectie met glas voor een Belgisch merk.”

Welk project van een andere Belgische interieurarchitect(e)/designer is voor u een schot in de roos?
“Installation S van Muller Van Severen!”

Welke buitenlandse interieurarchitecten/designers vormen voor u een grote bron van inspiratie?
“Gio Ponti, Achille Castiglioni, Ettore Sottsass, Gaetano Pesce, Gino Sarfatti, Ronan en Erwan Bouroullec, Wendell Castle, enzoverder. Die lijst is ontzettend lang en wisselt constant.”

Met welke materialen en/of technieken werkt u het liefst?
“Elk ontwerp of onderdeel van een ontwerp heeft zijn specifieke eisen naar materiaal toe. Voor mij is het dus niet zinvol om een favoriet materiaal te hebben. Ik ontdek en onderzoek ook graag iets nieuws.”

Welke jonge interieurarchitect(e)/designer in België maakt momenteel veel indruk op u? “LeviSarha, de studio van Sarha Duquesne and Levi Dethier. En Linde Freya Tangelder, van Destroyers/Builders.”

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als designer?
“Het tot leven brengen van een idee door een lang proces van conceptualiseren, schetsen, modelleren, prototypen, materialen kiezen, productietechnieken zoeken, ambachtsmensen of fabrikanten zoeken, enzoverder. Het is telkens een enorme queeste die heel veel energie vraagt, maar als het product dan eindelijk af is, dan is het dat meer dan waard.”

Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
“Als ze écht gepassioneerd zijn wel, anders niet.”

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontplooiing? <
“Die met Nina Yashar van Nilufar Gallery. En met Patrizia Moroso, al is dat project uiteindelijk niet op de markt gekomen.”

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was?
“Ja.”

Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
“Neen. Het is stukken zwaarder dan ik toen durfde denken.”

Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
“Een fibreglass DSW stoel van Charles&Ray Eames.”

Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur?
“Een Togo zithoek van Ligne Roset. Waarom? Ik vind het na al die jaren nog steeds een heel goed ontwerp. Hij past goed in de ruimte en ik gebruik hem elke dag om in te lezen.”

No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen?
“Er zijn er zo veel! Het eerste waar ik nu aan denk, is een grote Gino Sarfatti Chandelier.”

Snelle vragenronde

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen interieurarchitect(e)/designer was? Waarschijnlijk tandarts, aangezien mijn beide ouders tandartsen zijn en daar dus sterk voor gelobbyd hebben
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Interieurvormgeving aan Sint-Lukas in Brussel en Industrieel ontwerpen aan de Design Academy in Eindhoven
Bij wie heeft u stage gelopen? Danny Venlet en Alain Berteau in Brussel en TheMudOffice in Bangalore, India (bestaat niet meer)
Wat was de titel van uw eindwerk? Pile of Suitcases en Nomad Light Molecule
Favoriet interieur/design-boek? Sottsass van Philippe Thomé, uitgegeven door Phaidon
Favoriet ander boek? The Power of Now van Eckhart Tolle
Favoriete film? Fargo van Joel & Ethan Coen)
Favoriet tv-programma? Twin Peaks
Favoriete muziek? Aphex Twin
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Musea en galerijen bezoeken, reizen
Favoriete Belgische stad? Brussel
Favoriete Europese stad? Rome
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Papoea-Nieuw-Guinnea
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Actief, mountainbiken en yoga
Favoriete beroepsgerelateerde website? Wallpaper
Favoriete andere website? The Pirate Bay