Creneau International drukte stempel op nieuw Tero-restaurant

Creneau International drukte stempel op nieuw Tero-restaurant

intsite | Creneau International drukte stempel op nieuw Tero-restaurant
  •   10 dec 2018
  • Niels Rouvrois

Tero Brussel
Arne Jennard

Een duurzaam concept met seizoensgebonden plant-based gerechten op je bord. Dat is Tero, Esperanto voor aarde. Na het succes van Tero in Waver, was in 2017 Brussel aan de beurt. Voor de bouw, het interieurontwerp en het projectmanagement ging Tero een stomende affaire aan met Creneau International. Eyecatcher is de betonnen toog die de gelaagdheid van de aarde laat zien door middel van verschillende lagen beton. Het concept leverde Tero de Venuez Best Design Award op.

Wie bij Tero eet, krijgt de seizoenen op zijn bord. Hun boerderij, Ferme des Rabanisse, en samenwerkingen met lokale leveranciers zorgen voor dagverse producten. Zo verbinden ze economie en ecologie en brengen ze gezondheid en gastronomie samen.

Gelaagdheid van de aarde

Het hele concept draait rond de aarde, Tero. Gelaagd in al zijn facetten, van aardse elementen en seizoenen tot de kosmos daarrond. Dit vertaalt zich in het concept van Tero van zaaien en oogsten tot bereiden en serveren. Die gelaagdheid is dan ook terug te vinden in het interieur. Creneau International: “Door een eyecatcher centraal in het pand te plaatsen, kunnen we de verschillende niveaus in het pand met elkaar verbinden. Dit deden we door een imposante betonnen toog te plaatsen die onmiddellijk de toon zet. Die toog geeft de gelaagdheid van de aarde weer.”

Vier seizoenen

De vier seizoenen zitten verweven rond de centrale kolom, de wijnzuil. Als je voorbij de lattenstructuur wandelt, verandert het beeld dat erop staat zoals een lenticular effect. Van herfst naar winter en lente naar zomer, volgens het ritme van de seizoenen. Een optisch effect van een Belgisch landschap met een knipoog naar de Ferme des Rabanisse. De terrazzo vloer met quartz als basis zorgt op zijn beurt voor een natuurlijke link met de aarde.

Geoptimaliseerde akoestiek

Het plafond werd omgetoverd tot de kosmos. Met het idee om de ruimtes met elkaar te verbinden, werkte Creneau International met concentrische cirkels rond de centrale wijnzuil. Die vormen de blauwdruk voor de posities van de technische elementen in het plafond en de op maat gemaakte armaturen. Een moodboard met inspirationele sleutelwoorden vertaalt de ideologie van Tero en om de akoestiek te optimaliseren werden ruw afgesneden lappen vilt in lagen tegen de muur geplaatst.

Award

In het Grand Casino in Knokke-Heist werden op 3 december dertien awards uitgereikt aan het neusje van de zalm in de Belgische hospitality. De prijs voor best design ging naar Tero. Tero sprong er volgens de jury uit op vlak van goede verlichting, akoestiek en gebruik van materialen.

Foto's: Arne Jennard


Gerelateerd nieuws