intsite.be/PXL: Gevoel van thuiskomen bij Vloeren Peeters

intsite | intsite.be/PXL: Gevoel van thuiskomen bij Vloeren Peeters

Vloeren Peeters
Montagna Lugna

Interieurarchitectuurbureau Montagna Lugna uit Houthalen-Helchteren ging voor pure huiselijkheid bij de renovatie van de showroom van Vloeren Peeters, met behoud van het industriële karakter. Interieurarchitect Jaak Langenberg heeft alle reden om trots te zijn op dit compact, maar intensief project in Heusden-Zolder.

In samenwerking met Hogeschool PXL stuurde intsite.be zeven studenten journalistiek op pad om een interessant interieurproject te bespreken. De resultaten kan u de komende weken en maanden in deze rubriek terugvinden. Studente Hanne De Tant bijt de spits af. Zij ging samen met interieurbureau Montagna Lugna op bezoek bij Vloeren Peeters.

"De toonzaal is voor een deel groter geworden", vertelt Jaak Langenberg. "Niet té groot want we moesten kijken naar de huiselijke sfeer en naar wat voor de klanten aangenaam was. Zaakvoerster Veronique heeft zelf al veel smaak en dit kan ik wel appreciëren. Dit maakt het voor mij fijn om met haar samen te werken. Mijn persoonlijke ideeën kon ik op haar loslaten zodat we samen tot een mooi eindresultaat kwamen."

Het juiste materiaal is alles

De materialen die het meest gebruikt werden, zijn keramische tegels - waar Vloeren Peeters gekend voor is - en houten vloeren. "Die houten vloeren werden ook verwerkt in de kasten", zegt Jaak Langenberg. "Zo kun je laten zien dat je hetzelfde hout van de vloeren ook kunt gebruiken in andere delen van de ruimte. Wanneer je binnenkomt in de winkel zie je dat we ook tapijt hebben gebruikt aan de open haard. Dit puur als tegenhanger en om een bepaalde warmte en gezelligheid te creëren. Ik werk graag met contrasten en dat heb ik hier ook weer kunnen doen. Het stof van het tapijt ten opzichte van de harde materialen zoals de keramische tegels zorgen hier voor de spanning."

Spelen met kleur en verlichting

Jaak Langeberg: "In dit geval zijn er veel zwarte kleuren gebruikt. We hadden namelijk te maken met een oude schuur die vroeger een opslagplaats was en met de zichtbare isolatiepanelen ervan. Dit is niet mooi om te zien als klant dus de isolatiepanelen hebben we zwart gespoten. Je zorgt dan bij wijze van spreken dat je alles naar beneden, zeker wanneer je met lichtere kleuren werkt waar je de tegels presenteert. Hierdoor leid je de mensen af van het minder aantrekkelijke plafond. Door zulke dingen te verdoezelen, krijg je een bepaalde sfeer die in dit geval heel gezellig is. We hebben ook bewust een deel van de oude stenen muur van de schuur laten staan omdat deze veel karakter heeft. Voor de rest is het een kwestie van spelen met verlichting om de juiste dingen te benadrukken. Directe verlichting om de producten aan te bieden en indirecte verlichting voor de sfeer."

Gezelligheid troef

Buiten enkel kijken naar de verschillende tegels, is er ook gedacht aan een plaats om te vergaderen. "We hebben een kleine bar geplaatst in de winkel en in diezelfde ruimte staat een tafel waar de klanten rustig rond kunnen zitten. Er is ook een opening in de wand waardoor die zitruimte volledig wordt opengetrokken. Alles is gedetailleerd afgewerkt in de winkel en niets is toevallig."

De touch van de architect

Jaak Langenberg is een interieurarchitect die zeer klantgericht werkt. "Mijn werk is altijd anders. De persoonlijkheid van mijn klanten probeer ik ook altijd weer te geven. Dat is bij Vloeren Peeters niet anders geweest. Veronique wilde een huiselijke en gezellige sfeer en samen hebben we dit kunnen verwezenlijken. De sfeer van de winkel loopt van binnen naar buiten en vice versa. Reclame en kunst worden gecombineerd om het karakter van Vloeren Peeters tot uiting te laten komen. Je wordt als het ware naar binnen begeleid door je omgeving. Het is niet altijd makkelijk om telkens iets nieuws te creëren. Montagna Lugna is een interieurontwerpbureau, maar ook een grafisch ontwerp bureau én een kunstgalerie. Die drie belangrijke pijlers blijven telkens in beweging bij ons. We halen onze inspiratie hiervoor uit verschillende dingen: reizen, tijdschriften, films, collega’s, websites… Vooral veel kijken en ervaring opdoen."

Technische fiche

Interieurarchitect: Montagna Lugna, Jaak Langenberg
Bouwheer: Vloeren Peeters
Oplevering: 01/09/2017
Locatie: Heusden-Zolder
Oppervlakte (m²): 300m²
Prijskaartje: ongeveer 150.000 euro, excl. btw


Bron: Hanne De Tant - PXL