Henry van de Velde Gold Awards 2019: de winnaars!

Henry van de Velde Gold Awards 2019: de winnaars!

intsite | Henry van de Velde Gold Awards 2019: de winnaars!
  •   01 feb 2019
  • Niels Rouvrois

Vincent Van Duysen
Dirk Caremans

Dinsdag 29 januari werden in BOZAR de 23 Henry van de Velde Awards, waaronder ook de 12 Gold Awards, uitgereikt. De awards zijn verdeeld over acht categorieën: Business, Community, Consumer, Ecodesign, Graphic & Packaging, Habitat, Health & Wellbeing en Mobility. Per categorie werd één Gold Winner aangeduid, samen met vier extra Gold Winners voor Lifetime Achievement, Company, Young Talent en de Public Gold Award. Ontdek hier alle Gold-winnaars!

De Henry van de Velde Awards tonen en lauweren zowel nationaal als internationaal Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design en oplossingsgericht een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. De awards worden breed gedragen dankzij de gedeelde visie van een professionele jury met belangrijke expertise in de sector. Met de officiële prijsuitreiking, tentoonstelling en publicatie vormen de Henry van de Velde Awards een platform voor Vlaams design.

1. Lifetime Achievement Gold Award: Vincent Van Duysen

De winnaar is architect en ontwerper Vincent Van Duysen. De jury waardeert de brede visie van Vincent, die architectuur, interieur- en meubelvormgeving als één geheel ziet en looft zijn uitgepuurde en tijdloze, lees duurzame, esthetiek. Zijn internationale erkenning als artistiek directeur bij onder meer Molteni & C wordt expliciet door de jury beloond.

2. Company Gold Award: De Zetel

Dit jaar gaat deze award naar De Zetel. De laatste jaren combineert het familiebedrijf hun vakmanschap steeds nadrukkelijk met een sprekend design, waarbij ze samen met de ontwerpers de mogelijkheden van het hout verregaand onderzoeken, iets waar de jury bijzonder wist te waarderen.

3. Young Talent Gold Award: Brut Collective

Dit jaar niet één ontwerper, maar BRUT Collective, een echt collectief van zes jonge toptalenten: Ben Storms, Bram Vanderbeke, Cédric Etienne (Studio Corkinho), Charlotte Jonckheer, Linde Freya Tangelder (Destroyers/Builders) en Nel Verbeke. Voor de jury was het onmogelijk om naast dé revelatie van Milaan 2018 te kijken. De sterkte van dit collectief is de individuele kracht van de zes jonge ontwerpers die er deel van uitmaken. Elk met een eigen oeuvre dat er staat, elk met een uitgepuurde vormentaal, elk met hun specifieke materialen, inzichten en visie en samen zoveel meer dan hun som.

4. Business Gold Award: Barco Unisee

Met het Barco UniSee®-platform heeft Barco elk onderdeel van een LCD videowandoplossing volledig opnieuw ontworpen en geoptimaliseerd. Tijdens een designgedreven innovatieproces, waar — bij iedere stap — al het overbodige werd weggelaten en het noodzakelijke vereenvoudigd, kwam het designteam tot een ​​oplossing met een superieure beeldkwaliteit, die bovendien zelfuitlijnend en eenvoudig te installeren en te bedienen is.

5. Community Gold Award: Kannunik Petrus Jozef Triest Plein

Het Sint-Jozef gebouw van PC Caritas in Melle krijgt onverwachts een tweede leven als monumentale buitenruimte opengesteld voor patiënten, personeel, bezoekers en omwonenden. De monumentale buitenruimte kreeg de naam Kanunnik Petrus Jozef Triest Plein om te benadrukken dat het geen leeg gebouw is, maar een ruimte van mogelijkheden voor zowel patiënten, personeel als omwonenden.

6. Consumer Gold Award: Acacia

Acacia is een compacte, asymmetrische parasol die je schaduw geeft waar jij die wil. Zoals de gelijknamige Afrikaanse boom, capteert hij dankzij zijn excentrische vorm met een relatief klein textieloppervlak evenveel zon als een groter exemplaar.

7. Ecodesign bij OVAM Gold Award: ESG Green & HNST jeanscollectie

De innovatief duurzame HNST jeanscollectie is het resultaat van de samenwerking van een creatieve start-up met vele andere partners. In een eerste fase was er de uitzonderlijke samenwerking met textielbedrijf European Spinning Group (ESG) dat textielgarens produceert voor verschillende markten en toepassingen. Beide partners kozen elk al eerder voor open innovatie, co-creatie en circulair design als business model. Het ESG Green garen dat gebruikt wordt voor het weven van de HNST jeanscollectie symboliseert dit nieuwe 'design denken' in klassieke sectoren.

8. Graphic & Packaging Gold Award: The Sweetest Taboo

Frieke Janssens’ beelden zijn weelderig en mooi, maar raken onderwerpen die dat niet zijn: dood, roken, drinken en de strijd tussen seksen. Tijdens de briefing van The Sweetest Taboo gaf Frieke een uitgebreide uitleg over de gedetailleerde methode die haar stijl van fotografie vereist. Het ruime formaat zorgt ervoor dat details in hun volle glorie getoond kunnen worden. De typografie werd met precisie gezet zodat ze net als het werk van Frieke Janssens gedetailleerd en ‘juist’ aanvoelt.

9. Habitat Gold Award: Marbul Suspension Adjustable

De Marbul Suspension Adjustable biedt een antwoord op het feit dat bij een enkel aansluitpunt in combinatie met gependelde verlichting je zo goed als nooit de mogelijkheid hebt om de lichtbron te richten. En wanneer spots bevestigd aan het plafond toch richtbaar zijn kunnen ze vaak erg verblindend zijn. Deze problemen werden op een heel elegante manier opgelost door een ingenieus rotatiesysteem dat deels in het bolvormige lamphuis zit en deels in de cilinder of het ingebouwd aansluitpunt. De gependelde lichtbron bekomt hierdoor een inclinatie van 45° en een rotatie van 360°, waardoor je dus na installatie het licht nog steeds kan richten naar de gewenste plek.

10. Health & Wellbeing Gold Award: Belun Ring

De ring van Belun is een non-invasieve oplossing die de slaapkwaliteit van zijn gebruiker in kaart brengt. Hij maakt een analyse van de hoeveelheid zuurstof in je bloed, je stressniveau, en geeft een beeld van de verschillende fases in je slaap. Een belangrijke doelgroep zijn mensen die last hebben van het obstructieve slaapapneu (OSAS).

11. Mobility Gold Award: ADDAX MT

Addax Motors ontwikkelde de MT10, een 100% elektrisch, groen, compact, wendbaar en aangenaam stil voertuig, dat verkrijgbaar is met een open of gesloten laadbak en met nog veel meer andere opties. Dankzij de afmetingen en de flexibiliteit van het chassis in combinatie met een aanzienlijk laadvermogen tot 1000kg, is de Addax MT perfect aangepast voor transport over korte afstanden en speciaal ontwikkeld voor de professionele markt.

12. Public Gold Award: M7

Toen in november de 23 winnaars bekend gemaakt werden, kon het brede publiek stemmen voor zijn favoriet. Uit de 23 Henry van de Velde Award Winners kwam overtuigend het design van de M7, de nieuwe dubbeldektrein van NMBS, uit de bus. Yellow Window ontwierp het design van de M7 van NMBS, gebouwd door Bombardier. Het gaat om een design van Axel Enthoven & Eric Govers. Het interieur van de M7 is open en eigentijds en focust op het comfort en de reiservaring van de klant.


Bron: Flanders DC