Art deco en wabi-sabi verenigd in hotel

Art deco en wabi-sabi verenigd in hotel

intsite | Art deco en wabi-sabi verenigd in hotel
  •   05 feb 2019
  • Joyce Vandamme

Tilden Hotel, San Francisco

Designbureau Studio Tack in Brooklyn heeft een art deco-monument in het opkomende Tenderloin district van San Francisco nieuw leven ingeblazen. Zo creëerden ze het art-forward Tilden Hotel.

Oorspronkelijk gebouwd in 1928 als het Linden Hotel, werd het pand tijdens de Grote Depressie omgedoopt tot Hotel Mark Twain. Het gebouw werd berucht als locatie voor de arrestatie voor opiumbezit van de legendarische blueszanger Billie Holiday. In 2017 beleefde het gebouw een derde incarnatie in het huidige Tilden Hotel, vernoemd naar de beeldhouwer Douglas Tilden.

Wabi-sabi filosofie

De medeoprichters van Studio Tack, Stephen Yang en Brian Smith, streefden minimalisme en een modernistisch palet na tijdens de renovatie van het historische gebouw. Het hotel met 118 kamers toont nu schone lijnen vermengd met organische texturen, een combinatie die de Japanse wabi-sabi filosofie van het vieren van imperfectie oproept.

Stedelijke zen

De kamers variëren van 30 tot 42 vierkante meter, allemaal met een monochromatisch thema dat hoogglanzend zwart en chroomaccenten gebruikt. Witte plantage-blinde ramen geven een gevoel van stedelijke zen tegenover de nabijgelegen drukte van Union Square. In de lobby dienen de fluwelen Harvey Projer sofa's als middelpunt in een luchtige, witgewassen ruimte. In de prominente bogen en hoge plafonds zijn verwijzingen naar de Spaanse missie van Noord-Californië te zien.

Digitale kunstinstallatie 

Studio Tack zorgde ook voor accenten van warmte en rust door de aangepaste kersenhouten ontvangstbalie en wandbekleding, en eenvoudige teakhouten meubels gemaakt door ontwerper Christopher Naefke. De natuur komt tot uiting in een hangende bibliotheek met aquarellen van Jenny Kiker, met planten die inheems zijn in de Bay Area. Een bijdrage aan de sfeer in de lobby is een digitale kunstinstallatie van Daylighted uit San Francisco, een online marktplaats die roterende kunstdisplays op een digitaal doek mogelijk maakt.


Bron: Dezeen