Co-working in Den Buro

intsite | Co-working in Den Buro

In opdracht van Den Bouw Realisaties ontwierp interieurarchitect Kurt Demeulemeester zijn project Den Buro in Wevelgem. Het doel was om een bureelgebouw met achterliggende loods die opvalt in het drukke straatbeeld, voorzien van extra ruimte voor co-working, te creëren. De onderliggende gedachte van het project is dan ook ‘When business meets pleasure’. 

De nieuwe burelen moesten een uitnodiging zijn om met plezier naar het werk te gaan. Zo ontstond een ruimte om met verschillende partijen in een open sfeer te kunnen werken, vergaderen, ideeën uitwisselen,... 

In dit project is gekozen voor een strakke interieurvormgeving zonder afbreuk te doen aan gezelligheid. Het gebouw straalt tegelijkertijd openheid en geborgenheid uit. Dat reflecteert ook in de gedreven werksfeer die er heerst als je er binnenkomt. 

Omwille van de witte betonnen buitentrap die als toegang én eyecatcher fungeert, werd bewust niet gekozen voor een onthaal. Je komt binnen in de grote ruimte waar iedereen aanspreekbaar is en onmiddellijk word je ondergedompeld in de open bedrijfscultuur die er gecreëerd wordt. 

Rust in een drukke omgeving

Er is ook veel aandacht besteed aan akoestiek en natuurlijke lichtinval in combinatie met neutrale kleuren die voor rust zorgen in het gebouw. De tussenverdiepingen zorgen ervoor dat er toch kan gekozen worden voor een rustige plaats of een plaats in het midden van de activiteit. 

De opvallende schuine wand in betonstructuur zorgt voor een afscheiding met de drukke straat, maar zorgt er ook voor dat er voldoende zonlicht in de burelen binnenkomt. Onder de burelen door werd een onopvallende toegang gecreëerd naar de achterliggende loods.

Materialen en technieken 

Alle hedendaagse technieken en benodigdheden zijn ter beschikking : airco, muziek, ergonomische bureelstoelen, een volledig ingerichte keuken om te koken, doucheruimte voor de sportieve werknemer, buitenterras en fietsberging.  

Opvallende materialen die gebruikt werden zijn onder meer akoestische gyproc plafonds, op maat gemaakte verlichting in de vorm van het bedrijfslogo, witte betontrappen in de massa gekleurd en licht doorlatende spanplafonds. 

EPB-normen

Het gebouw werd volgens de geldende EPB-normen gebouwd. Correcte isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, ventilatie, zonweringen, zonwerende beglazing en hergebruik van regenwater behoren allen tot de uitwerking ervan.