Friendship Boat: werken op het water

intsite | Friendship Boat: werken op het water
  •   11 feb 2019
  • Joyce Vandamme

Friendship Boat, Antwerpen
Lucas Freire Architecture

Het herbestemmen van een beruchte badboot was een uitdaging die Lucas Freire Architecture graag aanging. De gehele boot kreeg een make-over op vlak van interieur, maar ook het gebruik en de functie ervan veranderden. Friendship, een reclamebureau, had de durf om een boot in slechte staat te kopen en deze te laten omvormen tot hun flagship.

Eenmaal binnen bevindt de wachtkamer zich aan je rechterkant en de receptie aan de linkerzijde. Vanaf hier heb je een totaaloverzicht van het kantoor, zowel over het gelijkvloers als over de benedenverdieping. Naast de receptie is er toegang tot de keuken en de vestiaire. 

Wanneer de klanten vanuit de wachtzaal rechtstreeks naar de meeting room gaan, passeren ze de eilanden en zien ze de gehele creatieve atmosfeer. Daarna maken ze de oversteek langs twee vides, die een ruimer gevoel geven aan het kantoor maar die ook zorgen voor licht en ventilatie, om zo aan de meeting room uit te komen. Door slim gebruik van groen heerst er bij het werkeiland een ontspannen sfeer.

De flow doorheen het kantoor is georganiseerd in verschillende kleuren. Elk van deze kleuren geeft een bepaalde activiteit en sfeer die deze zone heeft weer. Wit voor circulatie, blauw voor werkactiviteiten en geel voor sociale activiteiten. 

Multifunctionele ruimtes

Overal waar je kijkt zie je water en boten. Wanneer je op het werk komt of er komt cliënteel langs voor een meeting, creëer je een geheel nieuwe ervaring: het aan boord komen van een bureau.

Een voordien onaangename ruimte onderaan werd omgetoverd tot een multifunctionele ruimte met een zeer groen en open karakter. Het benedendek is een dynamische plek die multifunctioneel is. Het is geschikt voor lunchpauzes, team meetings, one-on-one meetings, als fotostudio, als berging voor maquettes, etc. Door grote organische openingen blijft er altijd een serene verbinding tussen het benedendek en het bovendek.

Het bovendek is de plaats om na het werk te relaxen. Het is een plaats waar feestjes,
samenkomsten en evenementen kunnen worden georganiseerd. De stuurcabine wordt gebruikt als concentratie cockpit wanneer een persoon zich optimaal moet concentreren.

Materialen en technieken

Er zijn geïsoleerde houten panelen tegen de romp geplaatst en er werd overal een extra laag glas aan de ramen toegevoegd. Zo worden de muren thermisch geïsoleerd en afgewerkt met hergebruikt hout dat geen verf of onderhoud vergt. Ook alle vloeren zijn geïsoleerd om de vochtige koude, afkomstig van de romp, weg te houden.

Duurzame, oude boot

Er werd een systeem geïnstalleerd dat bestaat uit een aantal gebruikte batterijen van elektrische auto’s in combinatie met zonnepanelen. Elektrische auto’s vernieuwen relatief snel hun batterijen, ondanks dat deze nog over meer dan 80% van hun capaciteit beschikken. Ze kunnen dus perfect gebruikt worden om zonne-energie op te slaan en elektriciteit te leveren op donkere dagen en ’s avonds laat.

Aan beide zijden van de boot zijn rietvelden geplaatst om regenwater te verzamelen, te filteren en dit voor gebruik over heel de boot. Het gebruik van een oude boot was bovendien een duurzame manier om een kantoor zonder buren te bouwen, en zonder verstikken van schaarse grond door de fundering van het gebouw.