Oran: de eerste decoratieve lijn van kreon

Oran: de eerste decoratieve lijn van kreon

intsite | Oran: de eerste decoratieve lijn van kreon
  •   18 feb 2019
  • Niels Rouvrois

Oran
kreon

De nieuwe oran is een primeur voor kreon. De verlichtingsproducent staat bekend om haar strakke concepten en geometrische ontwerpen, maar deze keer gooiden de ontwerpers het over een andere boeg. Zonder de basisprincipes ‘eenheid in ontwerp, eenvoud in techniek en precisie in detail’ uit het oog te verliezen, kwam de eerste decoratieve lijn van kreon ter wereld.

De decoratieve oran-reeks bestaat uit gependelde armaturen en plafondarmaturen. De armaturen zijn er in het zwart of wit, of in pure materialen zoals brons. De peertjes zelf zijn in een mondgeblazen glazen versie beschikbaar in twee maten, rond- of kegelvormig, in een alabaster versie. In de pendelversie zijn er twee varianten, met of zonder kap.

Inspiratie uit de architectuur

Het design van oran is gebaseerd op het architecturale principe van het plastisch getal. De basisvormen die uit die verhoudingenleer af te leiden zijn, vormen de bouwblokken van het ontwerp van deze nieuwe lijn van verlichtingsarmaturen. Uitgaan van het plastisch getal, betekent werken met ruimtelijke componenten. Dat staat in sterk contrast met de vroegere ontwerpprincipes van kreon, die werden toegepast in het vlak. Oran is met andere woorden een primeur, aangezien dit het eerste ontwerp is dat de ruimte wil claimen en er dominant in aanwezig wil zijn. Dat uit zich zowel in verhoudingen als in afmetingen en materialisatie.

Inspiratie uit de natuur

Ook de natuur diende als voorbeeld voor deze eerste decoratieve lijn van kreon. Met haar geometrische patronen gaat het kiezelskelet van het Venusmandje moeiteloos samen met de ontwerpprincipes van kreon. Het Venusmandje is een sponsachtige, die in de wateren rond Japan terug te vinden is. De diertjes, die tot 100 cm groot kunnen worden, zijn gestructureerd als een dunne vaasvormige cilinder. De manier waarop de spons geweven is, geeft het een stevigheid die ervoor zorgt dat het kleine wezen de diepe zee kan overleven. De ontwerpers gingen aan de slag met de vorm en de structuur van het Venusmandje, om zo tot de unieke vorm van de reflector binnenin het glas van de oran te komen.

Nieuwe technieken, oude ambachten

Die reflector wordt geprint met 3D-technieken. Een eenvoudig element wordt trapsgewijs groter herhaald, net zoals in de natuur. Zo ontstaat er een reflector die wel organisch gegroeid lijkt. De oran is met andere woorden gemaakt met de modernste technieken. Toch gaat het design harmonieus samen met een blik op het verleden. Het glas in de oran is namelijk handgeblazen, in de traditie van de oude ambachten. In de oran-lijn gaan artisanale technieken en moderne technologieën dus samen. De oran-lijn is te bestellen vanaf februari, maar de pendelarmatuur hangt al sinds september boven de hoofden van gasten die willen proeven van de ‘Tastes of the World’ keuken van Tomorrowland in het MESA restaurant in Antwerpen.


Bron: kreon