intsite.be/PXL: Speels werken in C-mine Crib

intsite | intsite.be/PXL: Speels werken in C-mine Crib

C-mine Crib
Deusjevoo

Open bureaus en afgesloten kantoorruimtes verbonden met een informele lunchplek. C-mine Crib in Genk heeft veel te bieden. Deusjevoo maakte van ongebruikte zalen boven de Euroscoop speelse werkplekken onder het motto work smart, play hard.

In samenwerking met Hogeschool PXL stuurde intsite.be zeven studenten journalistiek op pad om een interessant interieurproject te bespreken. De resultaten kan u de komende weken en maanden in deze rubriek terugvinden. Studente Lize Claes ging samen met interieurbureau Deusjevoo op bezoek in C-mine Crib.

Het gebouw van C-mine Crib is een beschermd gebouw. "Dat brengt natuurlijk moeilijkheden met zich mee. We moesten veel aanpassingen doen om de techniek up to date te houden", zegt Sofie Derwael interieurarchitect bij Deusjevoo, "Er was alleen maar een centrale verwarming voorzien voor de hele ruimte, maar wij hebben die net onderverdeeld. Ook ventilatie moest voorzien worden."

Designclash

Deusjevoo kreeg de opdracht om de ruimtes boven de Euroscoop in Genk een nieuw leven in te blazen. De bedoeling was om C-mine Crib, de bestaande incubator voor jonge bedrijven, uit te breiden. Crib staat voor Creatieve Innovatieve Business. Met de verschillende flexibele office-formules biedt C-mine Crib ruimte voor starters. De ruimte waar team Deusjevoo mee aan de slag ging is L-vormig. Daarom werd er met schuine lijnen gewerkt om die vorm op te delen. Die opdeling gaat van kleinere tot grote afgesloten kantoren. Naast de kantoren zijn er ook de flexibele bureaus. Die kunnen per plek gehuurd worden.

Er is een grote clash tussen de nieuwe vleugel en de kantoren die al aanwezig waren, met opzet. De eerste kantoren zijn erg strak, het deel dat team Deusjevoo inrichtte speelt veel meer met de ruimte. "We gebruikten meer kleur", laat Sofie Derwael weten. "We hebben ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de bestaande architectuur van het gebouw zoals bijvoorbeeld de constructie in het dak."

Grote ruimte vol speels design

Vanuit de gesloten kantoren in de grootste vleugel zie je de oude mijnschacht. De grote ramen waren al aanwezig. Toch is de open kantoorruimte niet per se donker. Er komt veel licht binnen dankzij de al bestaande dakramen. Omdat de kantoorruimtes voorzien zijn van een glazen wand komt het licht ook in de rest van de ruimte. Een keuken is ingericht aan de centrale ingang tussen de twee vleugels. "De bedoeling was een informele plek te creëren, een ontspannen ruimte", zegt Sofie Derwael. "Er kunnen zelfs meetings georganiseerd worden die iets minder formeel zijn."

Creatieve oplossingen

Omdat het een open werkplek is, moesten er oplossingen gezocht worden. Zo zijn  er de belcellen. Wanneer een werknemer in de open werkruimte even moet bellen kan dat in een aparte cel die met een gordijn afgesloten kan worden. Dan is er zo weinig mogelijk geluidsoverlast voor de anderen die aan de flexbureaus werken.

Opvallende kleuren

Het kleurengebruik in de ruimtes springen in het oog. De kleurvlakken groene en blauwe kleurenvlakken op het tapijt zijn leuke details om de creatievelingen die er werken te prikkelen. De strakke volumes vormen een mooi spanningsveld met de oude constructie aan het plafond. Boxen breken de open ruimte nog meer, dit om toch wat privacy te creëren tussen de flexplekken. In de boxen zelf breken de kleuren ook met de rest van de ruimte, de keuze voor het tapijt was hier rood en paars. "Ons plan was vooral om zo veel mogelijk verschillende werkruimtes te creëren. Zo zijn er de boxen, open werkplekken, gesloten kantoorruimtes en zelfs bureausystemen die op slot kunnen", zegt Derwael. Ook de befaamde schuif-af is een detail dat het speelse karakter van het interieur benadrukt. Het is een extra eyecatcher, die de werkdag iets minder serieus maakt.

Originaliteit

Inspiratie hangt voor team Deusjevoo nauw samen met de klant. De filosofie van de klant wordt als uitgangspunt genomen, er werd een grondige analyse gedaan van de behoeften. Waarna de interieurarchitecten volop creatief los kunnen gaan. Er wordt ook gewerkt met respect voor de bestaande architectuur. Zeker bij C-mine Crib is dit het geval omdat het om een beschermd gebouw gaat. Toch is er ruimte voor speelse toetsen en hoeft het nieuwe ontwerp niet noodzakelijk aan te sluiten bij de oude invulling van de ruimtes.

Ontmoetingsplaats voor creatieve bedrijven

Jasper Olaerts, manager van C-mine Crib, wil vooral dat de verschillende bedrijven onder zijn dak elkaar ontmoeten. "Wij streven naar transparantie en die vind je ook terug in het design." De glazen wanden van in de kantoorruimtes zorgen ervoor dat er contact ontstaat. Ook de gemeenschappelijke ruimte is van groot belang, er moet plaats zijn voor fun. C-mine Crib is thuis voor bedrijven in de createch sector. New media, design, digital development en marketing, deze sectoren worden vertegenwoordigd in C-mine Crib. Startende bedrijven kunnen er ook terecht voor gespecialiseerde coaching en begeleiding.

Nood aan privacy

Toch zijn er enkele kleine pijnpunten in het design die zowel Olaerts als Derwael achteraf gezien anders hadden gedaan. "Op het vlak van prijs en kwaliteit zijn we zeer tevreden over Deusjevoo", laat manager Olaerts weten. "Alleen merken we toch dat de gesloten kantoren populairder zijn dan de flexibele bureaus." De privacy van een afgesloten kantoor lijkt dus te primeren op de flexplekken. "We hebben wel afgesloten flexbureaus", zegt interieurarchitect Derwael. "Het is een soort van kastsysteem met bureau ingewerkt en die kan op slot. Achteraf gezien hadden we beter iets minder open bureaus voorzien."

Technische fiche

Interieurarchitect: Deusjevoo
Bouwheer: Euroscoop
Oplevering: 2017
Locatie: C-mine 12, 3600 Genk.
Oppervlakte: 1.669m².


Bron: Lize Claes- PXL