Akoestische gordijnen voor de herbestemming van een kapel

Akoestische gordijnen voor de herbestemming van een kapel

intsite | Akoestische gordijnen voor de herbestemming van een kapel
  •   13 mrt 2019
  • Niels Rouvrois

Bij het plannen van renovatieprojecten van monumenten is het erg belangrijk om rekening te houden met het optimaliseren van het akoestisch comfort. "Er bestaan veel verschillende oplossingen die gemakkelijk te integreren zijn in een renovatieplan, zonder de eigenheid van een ruimte te veranderen", klinkt het bij DOX Acoustics. Dat bewijst het bedrijf onder andere bij de herbestemming van de kapel bij Koba vzw in Malle.

Te midden van het groen in een oase van rust staat het historisch gebouw waarin de kantoren van KOBA vzw (Katholiek Onderwijs Bisdom Antwerpen) gevestigd zijn. Een historische kapel werd omgevormd tot een polyvalente ruimte. In deze ruimte worden lezingen gegeven, vergaderingen en andere events georganiseerd. De hoge plafonds en grote raampartijen die in de kapel aanwezig zijn, komen de akoestiek in de nieuwe bezetting en functie niet ten goede.

Oplossing

Om tot een gezond akoestisch klimaat te komen, werd er samen met DOX Acoustics gezocht naar een oplossing. Het gewenste akoestisch comfort bereiken maar ook het historisch karakter van de kapel bewaren waren de uitdagingen. Een bijkomende eis van de klant was dat de oplossingen zouden opgaan in het geheel en dus zo min mogelijk zouden opvallen. Zo combineerde DOX Acoustics 2 producten uit het gamma. Tegen de hoge schuine plafonds werden akoestische panelen gehangen uit het D-Sound gamma. De keuze viel op een witte textielafwerking waardoor deze panelen niet enkel de nagalm voelbaar verminderen, maar ook volledig opgaan in de ruimte.

Een laatste wens van de klant was de mogelijkheid tot verduistering. De hoge raampartijen trekken het licht naar binnen wat bijdraagt aan de sfeer en uitstraling van de kapel, maar door de herbestemming van de kapel zijn er andere noden ontstaan. Bij lezingen of projecties kan het aangewezen zijn om de ruimte te verduisteren. Met de akoestische gordijnen van DOX Acoustics wordt voldaan aan deze specifieke vraag. "De gordijnen passen uitstekend in het interieur op het vlak van stijl, kleur en materiaal", klinkt het. "En omwille van de grote hoogte en dus het gewicht van de gordijnen, werden deze gekoppeld aan mechanische rails waardoor de bediening elektrisch verloopt. Deze akoestische gordijnen kunnen ook zorgen voor een visuele afscheiding in de ruimte. Het modulaire karakter waarbij u de keuze heeft om ze open of dicht te laten en de decoratieve waarde maken van de akoestische gordijnen een aanwezige maar onopvallende oplossing om de akoestiek aanvullend aan te pakken in de ruimte."

Do's en don'ts

Er bestaan nog veel misvattingen betreffende akoestische gordijnen. Daarom zet DOX Acoustics graag kort de belangrijke punten op een rij:

DO’S
- Montage aan raam, wand of plafond
- Reinigbaar en antistatisch
- Inzetbaar bij nieuwbouw en renovatie
- Verduisterend en dempend effect: 2 vliegen in 1 klap
- Visuele afscherming tussen ruimtes of van zones in 1 ruimte
- Keuze tussen manuele of elektrische bediening

DON’T’S:
- Niet gebruiken om geluid te isoleren: Gordijnen hebben een geluidsabsorberende functie, maar houden geluidsoverdracht niet tegen.
- Niet als enige akoestische oplossing te gebruiken: Gebruik de akoestische gordijnen steeds in combinatie met andere oplossingen om de akoestiek te verbeteren/te optimaliseren.

Meer info:
https://www.doxacoustics.be/nl/toepassingen-akoestiek-verbeteren/historische-gebouwen-geluidsisolatie
https://www.doxacoustics.be/nl/producten/akoestische-oplossingen/akoestisch-meubilair/akoestische-gordijnen


Gerelateerd nieuws