De rol van akoestiek bij de herbestemming van een militair hospitaal

intsite | De rol van akoestiek bij de herbestemming van een militair hospitaal
  •   13 mrt 2019
  • Niels Rouvrois

Bij het plannen van renovatieprojecten van monumenten is het erg belangrijk om rekening te houden met het optimaliseren van het akoestisch comfort. "Er bestaan veel verschillende oplossingen die gemakkelijk te integreren zijn in een renovatieplan, zonder de eigenheid van een ruimte te veranderen", klinkt het bij DOX Acoustics. Dat bewijst het bedrijf onder andere bij de herbestemming van een voormalig militair hospitaal.

Bij de ontwikkeling van ’t Groen Kwartier in het voormalige Militair Hospitaal wilde men het historisch karakter van de gebouwen behouden. Zo kreeg elk onderdeel op de site een herbestemming. Van woningen tot restaurants, een hotel en kantoren. De site is nu een autovrije woon- en werkplek in het groen.

In de Generale Staf werden de kantoren van AG VESPA gevestigd. De Generale Staf diende vroeger voor de verzorging van de officieren en huisvestte de staf van het militair hospitaal. Het gebouw is een combinatie van neo-Vlaamse renaissance en neobarok. Na de renovatie is het een hedendaagse werkplek geworden met eigentijdse architectuur, in een historisch gebouw. Er werd samengewerkt met Monumentenzorg Vlaanderen. De werken aan het kantoor van AG VESPA werden in 2018 afgerond.

Ook bij de herbestemming van dit monument werd er aan het akoestisch comfort gedacht. Een werkplek in een historisch gebouw spreekt tot de verbeelding, maar het brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee op het vlak van onder andere akoestiek. Samen met DOX Acoustics werd er gezocht naar een gezond akoestisch binnenklimaat.

Oplossingen

Er werd in samenspraak met de klant een  plan volledig op maat uitgewerkt. De verschillende kantoorruimtes, vergaderruimtes, de hal en de keuken onder het dak werden voorzien van akoestische panelen uit het D-Sound gamma. D-Sound is een zeer strakke esthetische oplossing die de nagalm in de ruimtes opmerkelijk reduceert. De panelen zijn erg veelzijdig. In deze situatie werden ze op een zeer onopvallende manier doorheen de gebouwen toegepast. Bij dit project worden het lawaai en nagalm in de hal al opgevangen door de panelen, waardoor er minder lawaai binnenkomt in de aanliggende kantoorruimtes. Dit gecombineerd met akoestische panelen in de kantoren zelf, zorgen voor een zeer goed akoestisch comfort.  

Aan de plafonds werden de panelen opgehangen met spiraalogen. Zo ontstaat er een minimale plenum tussen het paneel en het plafond waardoor er extra geluidsabsorptie mogelijk is. In de strakke keuken onder het dak werden de schuine wanden tevens voorzien van D-Sound panelen. Zo wordt de nagalm geabsorbeerd onder het hoge schuine dak en kunnen de werknemers genieten van een rustige pauze of bespreking. In de open kantoorruimte met glazen lichtkoepels werden overbruggingen gemaakt met D-Sound panelen die vastgelijmd werden aan de zijkanten van de koepels. In de lange hal was het zelfs mogelijk om hoog tegen de wanden panelen te voorzien en dit over de hele lengte van de hal. De panelen werden op maat versneden en zijn onopvallend aanwezig.

De combinatie van al deze toepassingen zorgt ervoor dat het totaalplaatje klopt. De Generale Staf straalt rust en eenheid uit, hedendaagse kantoren in een historisch pand waar het aangenaam werken is zonder nagalm.

Belang van akoestisch klimaat

Uitdagingen:
- Een hoog absorptievermogen met een eenvoudig product
- Een gezond akoestisch klimaat komt de werksfeer ten goede
- Op een onopvallende manier akoestische materialen voorzien in ruimtes, aangevuld met accenten
- De nagalm wegwerken van stemgeluid van telefonerende werknemers en ander omgevingsgeluid
- Op maat werken zodat hetzelfde product doorgetrokken kan worden in de verschillende ruimtes van een gebouw, dit zorgt voor eenheid
- Veel respect voor het architecturale aspect van een gebouw en de historische waarde van een monument
- Producten gebruiken met een hoge duurzaamheid

Meer info: 
https://www.doxacoustics.be/nl/producten/akoestische-oplossingen/plafond-wandpanelen/d-sound
https://www.doxacoustics.be/nl/toepassingen-akoestiek-verbeteren/bedrijf-geluidsisolatie